Your message has been sent, you will be contacted soon
"MIARKA" Zespół Szkół Ogólnokształcących w Żorach I Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Karola Miarki  Technikum nr 4 Gimnazjum nr 1 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Karola Miarki

Call Me Now!

Zamknij
Strona główna » Aktualości » I miejsce w Polsce !!!

I miejsce w Polsce !!!

top_logo16 czerwca 2016 r. odbył się w Warszawie, w siedzibie Głównego Inspektoratu Sanitarnego etap ogólnopolski konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego Trzymaj Formę!. Organizatorami Konkursu byli Główny Inspektor Sanitarny oraz Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.

Konkurs adresowany był do uczniów klas I – III gimnazjów zainteresowanych zdobyciem i pogłębianiem wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia, w szczególności uwzględniającej tematykę zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

Paulina Zegarska, uczennica klasy 3cg, w dwuetapowym finale – część pisemna i część praktyczna – pokonała 19 uczestników z całej Polski, zwyciężyła zajmując I miejsce.

Paulina dzielnie walczyła na każdym etapie konkursu, ciągle poszerzając swoją wiedzę na temat zdrowego stylu życia. Tematyka konkursu obejmowała:

1)   Żywienie zgodne z zasadami zbilansowanej diety:

  1. a)grupy produktów żywnościowych i ich wartość odżywcza,
  2. b)podstawowe składniki odżywcze i ich rola dla organizmu człowieka,
  3. c)dobowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze,
  4. d)aktualne zalecenia żywieniowe,
  5. e) najczęstsze błędy żywieniowe i ich następstwa;

2)   Aktywność fizyczna:

  1. a)rodzaje aktywności fizycznej,
  2. b)znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia,
  3. c)wydatek energetyczny przy różnych formach aktywności fizycznej,
  4. d)pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży oraz możliwości jej zwiększenia w życiu codziennym;

3)   Wybrane elementy edukacji konsumenckiej:

  1. a)prawa konsumenta,
  2. b)znakowanie produktów żywnościowych,
  3. c) zagadnienia dotyczące ograniczenia marnowania żywności,
  4. d) zagadnienia dotyczące prawidłowego postępowania z żywnością.

GRATULUJEMY I ŻYCZYMY KOLEJNYCH SUKCESÓW !!!!!!!!

Szkolnym koordynatorem konkursu była pani Magdalena Gębarowska.

Opiekę merytoryczną sprawowała pani Marzena Gancarczyk – Gola.

Print Friendly, PDF & Email